Evropska posebnost – Ptujski lűk z zaščiteno geografsko označbo Že 200 let ga ročno pridelujejo in spletajo v vence. Je takšen, kot je bil nekoč. Njegov okus, ostrina in kakovost ga uvrščajo med izbrane evropske posebnosti. Pridelan na Ptujskem polju,…
Solata
Solato poznamo kot osvežilno in zdravo zelenjavo. Poznali so jo že stari Grki in Rimljani, ki so jo priporočali kot sredstvo za miren spanec in lajšanje bolečin. Obstaja kar nekaj vrst solate, ki se med seboj razlikujejo po velikosti in obliki…
Stročji fižol
Stročji fižol so prvi odkrili Francozi, v Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb. Na slovenskem podeželju je bil včasih ena glavnih jedi. Pri večini ljudi povzroča vetrove. Dobro za zdravje Stročji fižol je bogat z beljakovinami in rudninami, njegova lupina pa…
Lubenica
V 13. stoletju je iz Kitajske in Nove Zelandije lubenica pripotovala v Evropo. Razširila se je tudi v ZDA. Kitajska velja za eno izmed največjih pridelovalk lubenic. Je ena izmed najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Je izjemno zdrava, osvežilna ima zelo malo…
Črna redkev
Najprej se je pojavila na območju Azije, na veliko naj bi jo gojili že Kitajci. Goliji so jo tudi Egipčani, Grki in Rimljani. Ameriška raziskava iz leta 2002 kaže, da uživanje črne redkve in zelenjave, ki vsebuje glukozinilate utegne preprečiti nastanek rakavih obolenj. Dobro za zdravje Koren…
Muškatna buča
Muškatna buča izvira iz Amerike, imenujejo jo tudi mošusna buča. Potrebuje še toplejšo klimo kot ostale buče. Barva lupine nezrele buče je zelena, ko dozori pa bronasta do rdečkasto rjave. Je plezajoča in vzpenjajoča rastlina, njeni plodovi so veliki in težki…
Peteršilj
Peteršilj izvira iz vzhodnega Sredozemlja, raste skoraj povsod, razen v tropskih krajih ter je najbolj razširjena dišavnica v Evropi in Severni Ameriki. Poznamo dve sorti peteršilja: gladki in kodrasti peteršilj. Obe vrsti imata pernate liste, toda kodrasti mnogo bolj pernate in…
Artičoka
Artičoke so prvi začeli gojiti v mediteranskem klimatskem področju Sredozemlja v Turčiji, Perziji, severni Afriki, zahodni Španiji in Kanarskih otokih, kasneje pa tudi v Severni in Južni Ameriki, Južni Ameriki ter Avstraliji. V zdravstvene namene se uporabljajo sveži ali posušeni listi….
Blitva
Blitva je sezonska zelenjava, razširjena predvsem na sredozemskem območju, sezona pa traja od druge polovice maja do septembra. Zanjo so značilni izrazito dolgi temni listi ter dobro razvita stebla. Celotna rastlina z mladimi listi je primerna predvsem za pripravo solate, bolj zreli…
Grah
Grah je za fižolom druga najpomembnejša stročnica v naši prehrani in je zgodovinsko starejšega izvora kot fižol.Obstaja precej vrst graha, pri nas pa je najbolj cenjen veliki rumeni grah, ki ima zelo tanko kožico in veliki zeleni grah, imenovan tudi »sladki grah« ali »cukrar«….