Grah
Grah je za fižolom druga najpomembnejša stročnica v naši prehrani in je zgodovinsko starejšega izvora kot fižol.Obstaja precej vrst graha, pri nas pa je najbolj cenjen veliki rumeni grah, ki ima zelo tanko kožico in veliki zeleni grah, imenovan tudi »sladki grah« ali »cukrar«. Ta je zelo primeren za konzerviranje oziroma vlaganje v kozarce.
Dobro za zdravje
Uživanje graha priporočajo pri preprečevanju in zdravljenju motene presnove maščob, kožnih vnetjih, herpesu, srčnem infarktu, slabokrvnosti, izpadanju las in osteoporozi. Dobrodejen je tudi pri nespečnosti, slabi odpornosti, angini pektoris, arterosklerozi in moteni prekrvavitvi. Vsebuje precej hranilnih snovi, veliko vitamina A in celotno skupino vitaminov B, bogat pa je tudi s pomembnimi minerali, železom, fosforjem in kalcijem.
Nasveti za kuhinjo
V kuhinji se lahko uporablja svež ali kuhan. Je izjemno okusna priloga k mesu, ribam in rižu, zelo okusen je v kombinaciji s čebulo. Lahko ga uporabimo v solatah skupaj z drugimi vrstami zelenjave, primeren pa je tudi za enolončnice in juhe.
Presenetite svoje domače z okusnimi jedmi iz graha!