Zlata solata
Sestavine:
- 3 skodele vode
- 1 žlička olivnega olja
- 1 žlička žafrana
- 1,5 skodele dolgozrnatega riža
- sol po okusu
- 1 skodela zamrznjenega graha ali graha iz pločevinke
- 2 mladi čebuli narezani na rezine
- 2 žlički kaper
- 10 dag prešane šunke narezane na kocke
- 3 žlice majoneze
- 2 žlici limoninega soka
- 1 žlička gorčice
- 1 strok strtega česna
- 3 žlice olivnega olja
- ščepec rdeče paprike
Priprava:
Žafran namočimo v treh žlicah vode. Pustimo ga nekaj časa namakati. Odcedimo ga, vodo pa dodamo vodi, v kateri bomo kuhali riž. Riž operemo, zalijemo z vodo ter dodamo sol in žličko olivnega olja. Kuhamo ga v pokriti posodi, da zavre. Pustimo vreti 6 minut, pri tem ne odpiramo posode. Nato ga odstavimo, posodo pa pustimo pokrito še 20 minut. Kuhan riž ohladimo in mu dodamo druge sestavine. Dobro zmešamo. V solatno posodo naložimo liste solate ali radiča, nanje pa stresemo zlati riž. Vse dobro ohladimo. Postrežemo z narezanimi paradižniki.