Radič rdeč
Radič je razširjen po celem svetu, izvira pa iz Evrope, srednje Azije in iz Severne Afrike. Je sorodnik cikorije in endivije in nam omogoča pripravo različnih solat in drugih jedi.
Dobro za zdravje
V radiču najdemo fosfor, železo, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C in intibin – hranilna grenčična snov, ki mu daje značilen grenak okus.
Za zdravje je ugoden predvsem, ker vzbuja apetit in prebavo, ima ugoden vpliv na jetra, žolčnik ter žolčne in ledvične kamne. Hkrati pa tudi znižuje krvni sladkor in ima pomirjevalni učinek.
Nasveti za kuhinjo
Ko kupujete radič, izberite napete in sveže glave. Če imajo listi uvele ali celo rumenkastorjave in nagnite robove, je bil radič skladiščen v preveč vlažnem prostoru in ni bil primerno oskrbovan. Če vam ni všeč intenziven okus radiča, poskusite odstraniti čim več belih reber, v katerih se nahaja največji del snovi, ki greni.
Uživajte v slastnih receptih iz solat in drugih jedeh iz radiča!