Juha s Ptujskim lükom
Sestavine:
Za 4 osebe:
• 4 velike Ptujske lüke
• 110 g masla
• 9 dl piščančje osnove ali zelenjavne osnove
• 0,75 dl belega vinskega kisa
• približno 1,5 dl suhega belega vina
• 2 žlici drobno nastrganega parmezana
• sol
• beli poper v zrnu
Priprava:
Ptujski lük olupimo in narežemo na čim tanjše lističe. V loncu razpustimo maslo in nanj stresemo narezano čebulo, jo začinimo s soljo, pokrijemo in zelo počasi kuhamo približno 60 minut, da se spremeni v kašo. Nato na štedilnik pristavimo piščančjo osnovo (ali zelenjavno),
zavremo in pustimo na toplem. Čebulno kašo zalijemo s kisom, zvišamo temperaturo in ukuhamo kis. Čebulo zalijemo z belim vinom, ki ga na pol ukuhamo, nato pa jo zalijemo z vročo piščančjo osnovo, začinimo z drobno strtim poprom, zavremo in kuhamo 30 minut.
Vročo juho pretlačimo skozi gosto cedilo in v čistem loncu zalijemo s smetano.
H kremni juhi lahko ponudimo opečene kruhove kocke.