Location

58 White St, New York
zelena

Zelena

Zelena je na voljo vse leto, vendar je najokusnejša prav v poletnih mesecih. Poznamo tri vrste zelene: gomoljno, ki je pri nas najbolj razširjena, stebelno (ali belušno) in listno.
Dobro za zdravje
 
Zelena je odličen vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in deluje protivnetno. Poleg tega dokazano varuje srce in ožilje – med drugim znižuje raven holesterola v krvi in krvni tlak. Zelena je bogat vir kalija in natrija, mineralov, ki uravnavata količino tekočine v telesu in posledično odvajata odvečno vodo. Povrhu nas natrij ohranja mladostne, saj ohranja gibljivost mišic in sklepov. Zelena vsebuje tudi kalcij, ki pomirja tesnobo, strokovnjaki pa so ugotovili, da zavira celo nastanek Alzheimerjeve bolezni. Poleg tega je vir vitaminov A in B, železa, magnezija in nekaterih esencialnih aminokislin.
Nasveti za kuhinjo
 
Gomoljna in stebelna zelena sta odlični sestavini kremnih zelenjavnih juh, rezine pa lahko podušite in postrežete kot zelenjavno prilogo (denimo s korenjem, jabolkom in peteršiljem). Skuhani z maslom, moko in mlekom ter začinjeni s soljo in poprom sta odličen solatni preliv. Gomoljno zeleno lahko skupaj s krompirjem zmečkate v pire, stebelno zeleno pa narežete v tunino ali piščančjo solato. Listnata zelena je v rabi predvsem kot začimba, tudi za solate.
Poskusite okusen naravni diuretik!