Endivija
Domovina endivije se razprostira od Sredozemlja do osrednje Azije. Botanično gledano je endivija v sorodu s cikorijo. Zeleni listi naredijo napol zaprto, bolj ali manj polno glavo z rumeno srčiko. Grenčična snov inulin, ki se nahaja v mlečnem soku endivije, daje tej vrsti solate rahlo trpek, grenak okus.
Dobro za zdravje
Endivija vsebuje poleg ogljikovih hidratov in beljakovin veliko mineralov, kot so kalij, fosfor, kalcij in železo, provitamin A ter vitamine B1, B2, B6 in C. Grenčični snovi inulin pripisujejo, da pospešuje izločanje žolča, deluje diuretično in spodbuja apetit.
Nasveti za kuhinjo
Vroči poletni dnevni so kot nalašč za pripravo lahkih, osvežilnih jedi. Priprava solate nam vzame zelo malo časa, pestra paleta pridelkov iz vrta pa nam daje neomejene možnosti priprave različnih solat.
Osvežite se s sočno solato iz endivije!