Radič štrucar
Radič štrucar je razširjen po celem svetu, glavne proizvajalke pa so Avstrija, Italija in Francija, izvira iz Evrope, prednje Azije in Severne Afrike. Prezimi na prostem.
Dobro za zdravje
V njem najdemo predvsem minerale kot so fosfor, kalij, kalcij, provitamin A, vitamin C, predvsem pa hranilno-fiziološko pomembno grenčično snov intibin. Njegove grenke sestavine uravnavajo prebavo ter pospešujejo cirkulacijo krvi. Vzbuja apetit, ima ugoden vpliv na jetra, žolčnik ter žolčne in ledvične kamne. Znižuje krvni sladkor in ima pomirjevalni učinek.
Nasveti za kuhinjo
Najpogosteje ga uporabljamo v solati, vendar ga nekateri ne marajo zaradi grenkega okusa. Lahko ga tudi popečemo na žar ponvi na močnem ognju ali pražimo tako, da ga najprej pomočimo v pivsko testo ter ocvremo na vročem olju. Pri nakupu moramo biti pozorni, da ima radič lepe sveže in napete liste.
Najpogosteje ga uporabljamo v solati, vendar ga nekateri ne marajo zaradi grenkega okusa. Lahko ga tudi popečemo na žar ponvi na močnem ognju ali pražimo tako, da ga najprej pomočimo v pivsko testo ter ocvremo na vročem olju. Pri nakupu moramo biti pozorni, da ima radič lepe sveže in napete liste.