Por
Por ima značilno aromo, ki spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora.
Dobro za zdravje
V poru najdemo vitamine A, C, B1, B2, B6, E, balastne snovi in minerale kalij, fosfor, magnezij in železo.
Por zavira bakterijske infekcije, razvoj glivic, črevesne parazite in znižuje krvni tlak. Je odlična zaščita pred boleznimi srca in ožilja, hkrati pa tudi znižuje raven maščob v krvi, ki povzročajo možgansko kap in infarkt. Čaj iz pora in čebule so na Kitajskem dolgo časa uporabljali za zdravljenje vročine, glavobola in kolere.
Nasveti za kuhinjo
V hladilniku ga hranite največ pet dni. Zaradi njegovega intenzivnega vonja ga ne hranite z drugimi živili.
Uporabite ga lahko preprosto zaradi izboljšanja okusa hrane in vonja, lahko pa ga tudi uporabite za pripravo testa in raznih vrst pit ter drugih jedi. Uporabite ga na primer v juhah ali pa dušenega kot zelenjavno prilogo. Dobro se obnese v zelenjavni enolončnici skupaj s korenčkom, zeleno, šampinjoni, paradižnikom in krompirjem ali v solati.
Naj porove jedi iz preizkušenih receptov popestrijo vaš jedilnik!