Location

58 White St, New York
lukova_marmelada

Lükova marmelada

Sestavine:

Za 4 osebe:
• 1 kg Ptujskega lüka
• 3 žlice olivnega olja
• 0,25 žličke soli
• 2 ščepca sveže mletega popra
• 6 žlic drobnega rjavega sladkorja
• 200 ml rdečega vina
• 3 žlice balzamičnega kisa
• 3 žlice belega vinskega kisa

Priprava:
Lüke olupimo in razpolovimo, izrežemo koreninske nastavke in ga narežemo na tanke lističe. V večji ponvi segrejemo olje in nanj stresemo narezan lük, rahlo posolimo in popopramo. Lük na srednji temperaturi pražimo približno 30 minut oziroma toliko časa, da se zmehča. Lük
zalijemo z vinom in kisom ter pustimo, da zavre. Znižamo temperaturo, dodamo sladkor in počasi kuhamo 30 do 40 minut oziroma toliko časa, da večina tekočine povre.

Marmelado nadevamo v kozarce in jih tesno zapremo. Ohlajene kozarce shranimo v temen in hladen prostor, kjer naj stojijo vsaj en mesec pred uporabo.