Brokoli
Brokoli je zelena različica cvetače, ki postopno osvaja slovensko kuhinjo, saj je njegova priprava dokaj preprosta.
Dobro za zdravje
Hkrati pa tudi pravi vir zdravja, saj vsebuje veliko beljakovin, ogljikove hidrate, mineralne snovi (kalij, kalcij, fosfor in želez), provitamin A, vitamine skupine B in vitamin C.
Zaradi visoke vsebnosti vitamina C ima pomembno vlogo pri zaščiti pred prehladnimi obolenji in v prehrani pri osebah po operativnih posegih. Krepi imunski sistem, preprečuje infekcije, pospešuje presnovo ogljikovih hidratov in beljakovin, pospešuje nastajanje krvi, krepi srce in ožilje, izboljšuje prebavo in odpravlja zaprtost ter ženskam pomaga pri menstrualnih težavah.
Nasveti za kuhinjo
Pri nakupu pazite, da je brokoli svež in da nima ovenelih listov. Pri nižjih stopinjah ga lahko hranite nekaj dni.
V prehrani uporabljamo socvetje, cvetne brste. Kuhajte ga le kratek čas, da se izgubi čim manj koristnih snovi. Pri kuhanju dajte v vrelo vodo najprej peclje in šele čez nekaj minut brstiče, ker le-ti potrebujejo za kuhanje bistveno manj časa. Za pripravo juh lahko uporabite tudi olesenela stebla in liste.
Poskusite pripraviti dobrote iz brokolija. Več idej poiščite v naštetih receptih!