Česnova juha
Sestavine:
Za 4 osebe:
- glavica česna
- 2 čebuli
- 1 krompir
- 25 g masla
- o,5 l zelenjavne osnove
- 3 žlice kisle smetane
- timijan
- sol
- poper
- drobnjak
Priprava:
Glavico česna in čebulo olupimo in grobo sesekljamo. Srednje velik krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Čebulo dodamo na segreto maslo in pražimo 10 minut. Pri tem pazimo, da čebula ne porjavi. Dodamo česen in dušimo še 2 minuti. Dodamo zelenjavno osnovo in na kocke narezan krompir. Začinimo s timijanom, soljo in poprom. Kuhamo tako dolgo, da se krompir zmehča. Pustimo, da se juha ohladi, nato jo zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo kislo smetano in jo na zmernem ognju počasi segrejemo. Po juhi potrosimo sesekljan drobnjak.