Redkvica
Redkvica sodi med zelo stare vrtnine, saj so zapise o redkvi našli že med rimskimi izkopaninami. Vsebuje veliko rudnin, železo, silicij, selen, nekaj vitaminov in nekaj antioksidantov. Še več teh sestavin je v listih, zato je iz njih vredno stiskati sok in ga piti.
Dobro za zdravje
Številne raziskave so potrdile, da redkvice delujejo proti raku, razkužujejo dihala, prebavila in sečila, čistijo ožilje, na splošno poživljajo in uravnovešajo presnovo. Angleži pravijo, da so redkvice nadvse dobrodošel dodatek k dietam, saj učinkujejo zelo shujševalno in hkrati pomirjevalno.
Nasveti za kuhinjo
Nekateri redkvico zaradi trpkega okusa težko prežvečijo, a lahko njene manjše liste stisnemo v prav tako zdravilen sok. Nadvse dobrodošli pa so tudi v solatah. K solati se odlično priležejo še druge sveže spomladanske vrtnine: blitva, špinača in berivka. Začinimo lahko z olivnim oljem in dodamo strok česna. Lahko pa poskusimo tudi kakšno bolj eksotično kombinacijo, če umite redkvice, ki se jih držijo deli listnih pecljev, damo na večji krožnik. Dodamo krhlje pomaranč in jabolk ter potresemo z zdrobljenimi listi mete, melise ali bazilike.
Zaradi svojih lastnosti si zaslužijo, da zablestijo na vašem krožniku!