Paprika
Domovina paprike so tropski in subtropski predeli Južne Amerike, v Evropo jo je prinesel šele Kolumb.
Dobro za zdravje
Paprika je vir kalija, železa, balastnih snovi, provitamina A, vitamina E, K, B6 in C ter folne kisline.
Koristna je za ožilje, čistilno vpliva na sečila, v prebavilih deluje razkuževalno, pripomore k ohranjanju zdravih sluznic v telesu in odpornosti proti različnim okužbam. Uporabna je tudi za zdravljenje alkoholikov oziroma pri odvajanju od alkoholne odvisnosti. Ker paprika vsebuje veliko vitaminov, jo priporočajo tudi kot sredstvo za preprečevanje prehladov, parodontoze in za izboljšanje vida. Pospešuje tudi rast las, zato jo uporabljajo skupaj s hmeljem za masiranje lasišča.
Nasveti za kuhinjo
Papriko lahko sušite, zamrzujete ali drugače predelate, predvsem pa je najbolj zdrava sveža. Pomembno je, da je paprika zrela, sicer vsebuje manj zdravih sestavin, je manj okusna in težje prebavljiva.
Uživate jo lahko na različne načine. Dodate jo lahko v zelenjavne juhe in enolončnice, dobra je tudi pečena in vložena. Iz nje lahko skuhate tudi okusni ajvar. Največ vitaminov pa boste zaužili, če jo zaužije svežo, na primer v solati s paradižnikom, čebulo in oljčnim oljem ali v kakšni drugi kombinaciji.
Uživajte v svežem okusu paprike! Pripravite slastne jedi iz naštetih receptov!