Zelje rdeče
Rdeče zelje izvira iz Sredozemlja, predvsem iz Male Azije. Od srednjega veka naprej je bila vzgoja zelja v domeni samostanov, ki so ga najprej uporabljali za zdravilne namene, kasneje pa tudi za hrano. Spada v skupino kapusnic. Približno polovica svetovne pridelave zelja je nahaja na področju bližnjega Vzhoda.
Dobro za zdravje
Rdeče zelje vsebuje antioksidante in proti rakovi snovi, zato preganja melanholijo. Pospešuje metobolizem in zavira razvoj raka. Sveže zelje in njegov sok pomagata pri boleznih ščitnice, črevesnih težavah, čiru na želodcu, cirozi jeter, depresiji, nervozi in slabokrvnosti. Je odlična hrana za razstrupljanje telesa. Vsebuje veliko vitamina C.
Nasveti za kuhinjo
Največkrat ga uporabljamo za pripravo sladkega zelja ali kot solato. Lahko ga tudi zamrznemo. V rdečem zelju je malo maščob ter veliko mineralnih snovi, prav zaradi tega ga pogosto uporabljajo kot dietno hrano pri shujševalnih kurah, saj nam daje občutek sitosti. Je priljubljena zelenjava v poznem jesenskem in zimskem času, še posebej za Martinovo.