Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Zelje rdeče

Rdeče zelje izvira iz Sredozemlja, predvsem iz Male Azije. Od srednjega veka naprej je bila vzgoja zelja v domeni samostanov, ki so ga najprej uporabljali za zdravilne namene, kasneje pa tudi za hrano. Spada v skupino kapusnic. Približno polovica svetovne pridelave zelja je nahaja na področju bližnjega Vzhoda.
 
Dobro za zdravje
Rdeče zelje vsebuje antioksidante in proti rakovi snovi, zato preganja melanholijo. Pospešuje metobolizem in zavira razvoj raka. Sveže zelje in njegov sok pomagata pri boleznih ščitnice, črevesnih težavah, čiru na želodcu, cirozi jeter, depresiji, nervozi in slabokrvnosti. Je odlična hrana za razstrupljanje telesa. Vsebuje veliko vitamina C.

Nasveti za kuhinjo

Največkrat ga uporabljamo za pripravo sladkega zelja ali kot solato. Lahko ga tudi zamrznemo.  V rdečem zelju je malo maščob ter veliko mineralnih snovi, prav zaradi tega ga pogosto uporabljajo kot dietno hrano pri shujševalnih kurah, saj nam daje občutek sitosti. Je priljubljena zelenjava v poznem jesenskem in zimskem času, še posebej za Martinovo.
 

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko