Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Solata

Solato poznamo kot osvežilno in zdravo zelenjavo. Poznali so jo že stari Grki in Rimljani, ki so jo priporočali kot sredstvo za miren spanec in lajšanje bolečin. Obstaja kar nekaj vrst solate, ki se med seboj razlikujejo po velikosti in obliki listov, barvi, okusu in času rasti.

Dobro za zdravje
V solatnih listih se skrivajo naslednji vitamini in minerali: vitamin C, B in E, kalcij, železo, magnezij, natrij in kalij. Je prava zakladnica klorofila.

Vsebuje veliko vlaknin, ki olajšajo izločanje blata, zato jo je dobro jesti predvsem pred glavnim obrokom, kot predjed. Če je zaužijemo pred glavnim obrokom, bodo grenke snovi in citronska kislina pospešile prebavo in spodbudile tek tistim, ki jim manjka.
Poleg tega je solata značilna predvsem po tem, da uravnava pH v krvi in očisti kri, kar je ključnega pomena za ohranjanje zdravega telesa. Priporočajo jo zlasti srčnim in ledvičnim bolnikom. Klorofil v listih solate pomaga zniževati krvni tlak, preprečuje žilne krče, pospeši delovanje srčne mišice ali ga umirja, če je premočno. Pomirja kašelj, astmo, krče, živce in bolečine ob menstruaciji. Večje količine kalija in malo natrija iz solate pospešijo izločanje vode, kar je pomembno predvsem za ledvične bolnike in pri shujševalnih dietah.

Nasveti za kuhinjo

Ne izberite vedno iste vrste solate, saj boste tako prikrajšani za marsikateri vitamin. Bolj temno zelene barve kot je solata, več vitamina A vsebuje. Rukola pa ima celo dvakrat toliko kalcija kot kozarec mleka.

Če je le možno, kupite solato, ki še ima korenine, če pa jih nima, bodite pozorni, da je steblo bele barve in pazite, da listi niso uveli. Solate ne hranite v plastični vrečki ali foliji.

Pri pripravi solate ste lahko kreativni in jo kombinirate tudi z drugo zdravo zelenjavo po okusu, npr. z radičem, naribanim korenčkom, papriko, paradižnikom, dodate lahko tudi razne kalčke, sezamova semena ali kaj drugega.

Poskusite enega od naštetih receptov in uživajte v bogastvu okusa solat!

Svežo zelenjavo in zelenjavne izdelke lahko naročite tudi v spletni tržnici in dostavili vam jih bomo na dom!Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko