Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Rukola

Rukola je mediteranska rastlina, ki jo v sredozemski kulinariki in za medicinske namene uporabljajo že od prvega stoletja naprej. Je enoletnica, ki zraste med 20 in 100 cm visoko. Je aromatična, malenkost pekoča in zelena rastlina, ki sodi v družino gorčičnic. Ima značilne pernato oblikovane liste, ki so vitki in dolgi ter intenzivne zelene barve. Uporabni pa niso le njeni listi, temveč tudi semena in cvetovi.
 
Dobro za zdravje
Solata iz rukole vsebuje vlaknine in snovi, ki so znane preventiva pred rakom. Gre za močne spodbujevalce naravnega encima za razstrupljanje v telesu in raziskave kažejo, da rukola deluje proti raku ter diabetesu, ima pa tudi antimikrobne lastnosti.  

Rukola je, poleg vitamina A, C in K, prav tako vir kalcija, železa, mangana, bakra, kalija ter folne kisline, ki je koristna za ohranjanje zdravih kosti. S svojimi lastnostmi je varna in naravna alternativa za zdravljenje želodčnih razjed, kar je dokazal neki znanstvenik iz Savdske Arabije. Zmanjšuje namreč izločanje želodčne kisline in pospešuje dejavnost hormona proti razjedam.
 
Rukola je polna živih hranil, ki spodbujajo prebavo. Skodelica rukolinih listov zraven obrokov omogoča lahko prebavo in deluje proti zaprtju. S svojim ostrim okusom spodbuja tudi delovanje pljuč in jeter ter zmanjšuje tveganje za sivo mreno. 

Nasveti za kuhinjo
Rukolo lahko zaužijete surovo ali kuhano. Liste rukole pomešajte z zeleno solato, kumarami, paradižnikom in korenčkom in si tako pripravite zdravo solato z malo kalorijami, a bogato z vitamini in drugimi hranilnimi snovmi.  
 
Uživajte solato iz rukole!
 

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko