Vaša košarica je prazna.
Peteršilj izvira iz vzhodnega Sredozemlja, raste skoraj povsod, razen v tropskih krajih ter je najbolj razširjena dišavnica v Evropi in Severni Ameriki. Poznamo dve sorti peteršilja: gladki in kodrasti peteršilj. Obe vrsti imata pernate liste, toda kodrasti mnogo bolj pernate in gostejše. Okus je enak, vendar je kodrasti manj aromatičen in primeren za okraševanje jedi na krožniku. Užitni so listi in korenina.
Peteršilj vsebuje veliko klorofila, ki je odgovoren tudi za peteršiljevo značilno zeleno barvo, vsebuje tudi vitamin A, betakaroten, vitamin C, kalcij, magnezij, fosfor, železo, mangan, folat, vitamin K in B kompleks.
Če uporabljamo peteršilj v zdravilne namene, ga moramo zaužiti v večjih količinah, priporočamo, da ga primešate pri sadju in zelenjavi. Z njim lahko tudi očistimo aknasto kožo.
Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave
Vinarska ulica 14, 2000 Maribor
Tel.: 051 217 435
E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si