Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Paradižnik

Paradižnik so prvi začeli gojiti južnoameriški Azteki, v Evropo ga je pripeljal Krištof Kolumb, leta 1498. V srednjo Evropo je prišel v začetku 19. stoletja, v večjem obsegu pa se ga je začelo pridelovati po prvi svetovni vojni.

Dobro za zdravje
Vsebuje veliko vitamina A in C, nekaj mineralov, predvsem kalcij, železo in magnezij. Najbolj pomembna snov pa je likopen, ki paradižniku daje rdečo barvo. Prav ta snov naj bi bila izjemno zdravilna.

Paradižnik ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.
Hkrati deluje zaščitno pri nastanku raka, predvsem raka na prostati, nove študije pa kažejo, da paradižnik pomaga varovati tudi pred rakom dojk, prebavil, materničnega vratu, mehurja in pljuč.

Nasveti za kuhinjo
Pri nakupu paradižnika bodite pozorni, da ima gladko, nepoškodovano lupino, brez nagnitih delov. Prav tako ne sme biti preveč mehak. Shranjujte ga v temnem prostoru pri sobni temperaturi. Če ga imate v hladilniku, postane trd in izgubi okus. Uživajte ga le v času sezone, torej v poletnih mesecih, ko je bogat z vitamini in minerali in je odličnega okusa. Pripravite ga lahko v obliki raznih mešanih solat, omak, juh, omlet, iz njega lahko celo pripravite slasten paradižnikov sok.

Recepti iz slastnega paradižnika vas bodo zagotovo navdušili!

Svežo zelenjavo in zelenjavne izdelke lahko naročite tudi v spletni tržnici in dostavili vam jih bomo na dom!

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko