Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Lubenica


V 13. stoletju je iz Kitajske in Nove Zelandije lubenica pripotovala v Evropo. Razširila se je tudi v ZDA. Kitajska velja za eno izmed največjih pridelovalk lubenic. Je ena izmed najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Je izjemno zdrava, osvežilna ima zelo malo kalorij in učinkovito čisti organizem. Sestavljena je iz približno 90% vode, ostali del pa predstavljajo vlaknine, ki pozitivno delujejo na prebavo.

Dobro za zdravje
Lubenica skriva veliko vitamina A, ki je pomemben za zdravje oči in pri boju z virusnimi infekcijami. Večja rezina lubenice zadosti skoraj polovici dnevnih potreb po vitaminu C, ki izboljšuje delovanje imunskega sistema. Je tudi bogat vir vitamina B6, ki ga telo rabi za nastajanje možganskih kemikalij, kot so seratonin, melatonin in dopamin. Vsebuje tudi veliko likopena, eno ključnih snovi v boju proti srčnim boleznim. Lubenica je tudi vir citrulina, aminokisline, pomembne za celjenje ran.

Nasveti za kuhanjo

Njen okus je izredno osvežujoč in sladek. Jemo jo lahko v sadnih solatah, kot prilogo jedem, narezano na pladnju, iz nje pa lahko naredimo tudi sok. Njena aroma je močna, zato se je lahko zelo hitro navzamejo tudi druga živila v hladilniku, narezano lubenico je potrebno prekriti s prozorno ali alu-folijo, v hladniku jo lahko hranimo največ en teden. Dje časa kot lubenica stoji, manj je sladka. Lubenice, ki niso zrele, pustite dozoreti v hladnem prostoru, vendar nikakor ne v hladilniku. Pri izbiri lubenice moramo paziti, da je enakomerne barve in čvrste lupine, mora prijetno dišati in votlo zadoneti, če potrkamo nanjo.

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko