Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Cvetača

Cvetačo so najverjetneje v Evropo prinesli križarji v 15. in 16. stoletju. Na začetku je bil njen cvet zelen, sčasoma pa so rastlino prevzgojili tako, da je cvet postal bel, kot ga poznamo danes.

Dobro za zdravje
V cvetači najdemo kalcij, magnezij, kalij, folno kislino, betakaroten in skoraj vse vitamine, razen vitamina E in B12.

Cvetača zdravilno učinkuje na sluznico debelega črevesa in je uspešna pri preprečevanju bolezni debelega črevesja. Cvetača odvaja odvečno tekočino iz telesa, pomaga pri težavah z ledvicami in mehurjem, shujševalnih kurah, nastanku zdrave črevesne sluznice, hkrati pa je pomembna tudi za rast in obnavljanje celic, pospešuje nastajanje krvi, poskrbi za veliko vsebnost hranilnih snovi v vseh telesnih celicah, krepi imunski sistem, preprečuje infekcije in znižuje krvni tlak.

Nasveti za kuhinjo
Cvetačo lahko uživamo surovo ali dušeno in z njo pripravimo mnoge okusne jedi. Pri njeni pripravi je pomembno, da jo le na kratko poparimo ali pokuhamo, da ne postane premehka in dobi milnat okus. V hladilniku jo lahko hranimo 3 dni. Najbolje je, da je zavita v papir, da ne izgubi okusa. Primerna je tudi za zamrzovanje.

Sok iz cvetačnih listov je poznan kot zdravilo proti hripavosti in kašlju. Pripravimo ga tako, da pustimo 6 listov v enem litru vode vreti približno 10 minut . Njegov učinek je posledica žveplovih spojin v listih.

Uživajte v okusnih cvetačnih receptih in jih poskusite pripraviti!

Svežo zelenjavo in zelenjavne izdelke lahko naročite tudi v spletni tržnici in dostavili vam jih bomo na dom!

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko