Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Artičoka

Artičoke so prvi začeli gojiti v mediteranskem klimatskem področju Sredozemlja v Turčiji, Perziji, severni Afriki, zahodni Španiji in Kanarskih otokih, kasneje pa tudi v Severni in Južni Ameriki, Južni Ameriki ter Avstraliji. V zdravstvene namene se uporabljajo sveži ali posušeni listi.
 
Dobro za zdravje
Pripravki iz artičok so priporočljivi pri prebavnih težavah kot so občutek napetosti, slabost, bolečine v zgornjem delu trebuha, pomanjkanje apetita, pri motnjah v delovanju jeter in žolčnika, pri preprečevanju nastanka žolčnih kamnov. Prav tako uživanje artičok priporočajo sladkornim bolnikom, saj omejuje dvig koncentracije glukoze v krvi, ter bolnikom z okvaro ledvic. Artičoke so primerne tudi za razstrupljanje telesa.

Artičoke vsebujejo veliko antioksidantov, zato so odlična obramba proti raku, staranju, bolezni srca. So koristne za zdravje, saj so polne vitamina C, kalija, folne kisline, magnezija. Vsebujejo veliko luteolina, ki znižuje holesterol.

Nasveti za kuhinjo
Cvetovi artičok morajo biti nepoškodovani, njihov dragoceni del je mesnato dno, listi pa brez rjavih konic. Okus je rahlo trpek do rahlo grenek in spominja na zeleno z lešniki, uživamo jih pretežno kuhane. Najbolj primerne omake k artičokam so holandska omaka, Vinaigrette ali omaka Rose. Cvetišče lahko tudi paniramo, popečemo ali cvremo. Ne smemo uporabljati loncev iz aluminija, ker se v njih artičoke obarvajo črno. Artičoke zavite v foliji lahko hranimo v hladilniku nekaj dni.
 

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko