Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Ptujski lük

Ptujski lük je slovenska avtohtona sorta rdeče čebule zaščitena z geografsko označbo, pridelana na integriran način. Na Ptujskem polju ga pridelujejo že več kot 300 let. Prepoznamo ga po značilni rdeče-rjavi barvi suholistov, beli in vijolično-rdeči barvi mesa in srčasto-ploščati obliki.

Dobro za zdravje
Ima dober vpliv na zdravje, saj ima visoko vsebnost sušine, vitaminov in mineralov. Zaradi bakteriocidnih učinkov ga uvrščajo med naravne antibiotike. Uporabljajo ga za zbijanje temperature, pri pikih os in drugih insektov. Razkužuje ustno votlino in celoten prebavni trakt. Pospešuje prebavo in olajšuje izkašljevanje. Odlično učinkuje tudi pri različnih prehladnih obolenjih, pomaga pri odvajanju vode iz telesa, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi. Uporaben je tudi za pripravo obkladkov za razkuževanje ran. Specifičen okus in vonj pomagata tudi pri vzbujanju teka.

Nasveti za kuhinjo

Ptujski lük je primeren tako za svežo uporabo kot tudi za skladiščenje. Iz njega lahko pripravimo okusne jedi. Poskusite ga pri pripravi lükovega kruha, divjačinske omake ali skutinega namaza s čebulo. Njegova zmerna ostrina in specifičen okus dajeta jedem izjemen okus. Ko ga boste enkrat poskusili, bo zagotovo prepričal tudi vas!

Okusite pridih domačnosti!


Preberite si več o Ptujskem lüku!


Naročite si svoj paket Ptujskega lüka v spletni tržnici:

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko