Košarica

Vaša košarica je prazna.

E-novice

Bodite obveščeni! Vpišite vaš e-naslov. S prijavo se strinjate s pogoji varovanja zasebnosti.

Potrdi

Novost v ponudbi v spletni tržnici

GALERIJA

Česen spada med eno izmed najstarejših zdravilnih rastlin. Že antični zdravniki so okusne stroke uporabljali pri zdravljenju glavobola, kačjih ugrizov, driske, kožnih izpuščajev in glistavosti. Česen še danes velja za čudežno zdravilo.

Dobro za zdravje
V česnu najdemo vitamin B1, B6, K in C, niacin, selen in allicilin, ki daje česnu tipičen vonj.

Je prava čudežna zdravilna rastlina. Znižuje povišan krvni pritisk, holesterol, pomaga proti streptokokom, tifusu, paratifusu, različnim glivicam in virusom, deluje protibakterijsko, uničuje razne črevesne bakterije, preprečuje krvne strdke, zaradi česar lahko prepreči težave s krvnim obtokom, pomlajuje možgane in imunski sistem .

Nasveti za kuhinjo
En strok česna na dan je pravi odmerek za preprečevanje bolezni. Stroke lahko zaužijete cele ali pa jih dodate omakam in drugim jedem, saj jim doda čudovit okus. To zdravilno rastlino lahko dodate svežo drobno sesekljano tudi na solate in tako poskrbite vsak dan za svoje zdravje.

 

Naroči česen

 

Jajčevec ali melancan je bližnji sorodnik krompirja in paradižnika. Njegova prvotna domovina je južna Indija in Šri Lanka. Rastlina zraste od 40 do celo 150 cm visoko. Cvetovi so beli ali vijolični z značilno oblikovanimi rumenimi prašniki. Plodovi so veliki, 10 do 20 cm dolgi, premera 5 do 10 cm. Lupina je škrlatna, meso pa bledo rumeno oziroma belo z mnogimi semeni. Bolj zrel je plod, trša so semena in bolj grenko je meso.

Dobro za zdravje

Za zapeljivo škrlatno barvo lupine je kriv nasuin (predstavnik antocianov), ki je izredno močan antioksidant. Preprečuje namreč nastanek prostih radikalov, kar pomaga ščititi celične membrane pred poškodbami in pred kopičenjem slabega holesterola. Zmanjšuje tudi tveganje za nastanek ateroskleroze. Poleg antioksidanta nasuina najdemo v jajčevcu še precej kalija in folne kisline.

Nasveti za kuhinjo

Zanimivo je dejstvo, da jajčevec tudi pri kuhanju, cvrenju, dušenju ali pečenju ohrani vse zdravilne lastnosti. Po svetu je kar precej poznan. Tako ga na primer v Franciji dodajo značilni tradicionalni zelenjavni jedi ratatouille in tudi nam znani musaki. Na Bližnjem Vzhodu je znana jed baba ghanouj in zelo podobna grška jed melitzanosalata. V J Indiji, kjer je tudi doma, pa ga imenujejo kar kralj zelenjave.

Naroči jajčevce

Slovensko združenje za
integrirano pridelavo zelenjave

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

Tel.: 051 217 435

E-pošta: info@zelenjava-pikapolonica.si

Copyright © 2014 Sip & Eko